Mediehusenes innholds- og plattformkrig

Energi og kommunikasjonsselskapet Lyse, eid av 16 kommuner i Sør-Rogaland, har spilt Telenor ut på sidelinjen om rettighetene til norsk toppfotball.

Forrige gang det var kamp om visningsrettighetene gikk Telenor og TV 2 av med seieren. En dyr seier mente mange. Avtalen med NFF og NTF (norsk fotball) i 2005 lød på 1 milliard NOK.

I sommer var det nye forhandlinger og distribusjonskrigen (betal-TV) mellom mediehusene i 2005 hadde endret karakter til å bli en plattformskrig. Konkurrentene til Telenor og TV 2 var fraværende i startfasen. NRK hadde f.eks. ikke en gang planer om å legge inn noen bud. TV 2 og Telenor spikret sammen et felles bud i fred og ro. Avtalen inneholdt en fordeling dem i mellom av rettighetene innen de ulike visningsplattformene – TV, Iptv, bredbånd og mobil. Tilbudet fra de to selskapene var ikke helt som NFF og NTF hadde sett for seg, og dermed igangsatte de direkte forhandlinger med Lyse.

Når fristen i anbudsrunden løp ut var resultatet at Lyse stakk av med både bredbåndsrettighetene og den største TV-pakken. TV 2 hadde i innspurten skilt lag med Telenor, og lagt inn et eget bud på rettighetene til å vise søndagskampene i Tippeligaen. Utenom Lyse og TV 2 kom også andre mediehus på banen mot slutten av det store fotballslaget sommeren 2008. NFF og NTF delte produktet sitt opp i flere salgbare pakker, og klarte med det å bygge nye allianser. Til slutt kjøpte både NRK og Schibsted deler av rettighetene.

Norsk fotball oppnår med den nye avtalen bred dekning på de ulike plattformene. TV hos bl.a. TV 2, Iptv hos NRK, bredbånd hos Lyse og mobil (WAP) hos VG/Media (Schibsted). Telenor har samtidig mistet muligheten å tilby norsk fotball eksklusivt til sine kunder (internettabonnenter), og varsellampene hos Lyse (konkurranseanalyser) har sluttet å blinke. Samtidig signaliserer Lyse via media at de ikke har til hensikt å føre en ekskluderende strategi overfor andre kommunikasjonsselskapers fiberkunder.

Les mer om internett- og innholdsleverandører her

Trechinsky – Reliable Source, significant – minority viewpoints

1 Response

Leave a Reply